Wednesday, 16 April 2014

Resepi Cheezy apam balik jagung

Salam semuaaaa.... ;)

Lama x masuk blog.. Mcm kebzian yg teramat lately ni.. :) Al maklumlah.. i dah start business kecil kecilan jual cake.. X untung bnyk pun tapi at least dapat la buat duit kocek.. Hehe

Ok now back to the topic.. Me suka makan apam balik cheese jagung ni bila pergi pasar malam mesti beli..wajib..tau.. Hehe tp kat tmpt lain x sesedap kat gelang patah punya.. So far yg i jumpa la :))
Nak jd kan cerita .. asik nak membeli je..SO My sayang (hubby) hehe suh i google resepi apam balik.. Hmm apa lagi.. So dpt la resepi apam balik.. Yg inti nye.. I yg reka sendiri mengikut observation i kat brother pasar malam tu hahahaha (brother tu x tahu i usha dia) :p


Bahan2 :
2biji telor (1 pun boleh kalau x suka lemak sgt)
1/2 cwn gula
1sk serbuk penaik
1sk soda bikabonat
Sikiiit pwarna kuning.. Saja kasi lawa hehe
1 1/2 cawan susu segar (nak pakai susu cair pun boleh tp lemak sgt)
2 cwn tepung faiza hehe
CARA2 nye :
Blend gula & telor sampai kembang berbuih gitu
Tambah serbuk penaik,soda bika, warna kuning, susu - blend lagi
Masukkan tepung -blend lagi
Siap .. ;)
Panaskan pemanggang ajaib /non stick pan.. Guna api paliiiinggg kecik..
Senduk kan dlm pan tu.. Dan nipiskan pakai senduk .. Sbb jgn tebal.. Kalau tebal x sedap..
Dah agak2 dah mula nak mengering tu.. Masukkan bahan tabur ikut suka..
Ada orang taruk gula n kacang tanah hancur yg dah di sangai n jagung..
Kalau nak yg cheezy mezzy mcm kin.. Bahan2 nye......
Jagung cream, cheddar cheese , susu pekat, butter/majerin sesudu agak2 gitu..jgn bnyk sgt..
1st taruk jagung,then parut cheese, then taruk butter sikit (xyah ratakan..tepek2 kan je) last sudukan sikit susu pekat.. SIAP ;)
Senang kan??? Selamat mencobaaaaaaa !!

Ni gambar nye,. I ada jugak try buat guna pemanggang ajaib avon tp besar sangat x cantik.. So yg ni i attach yg guna pan je ;)