Friday 21 March 2014

Resepi pavlova loveeeee

Al kisah pavlova ni actually kegemaran sang suami tercinta.. Demi cinta ku pada muuuu chiwah.. Maka terjadi lah pavlova ni buat beberapa kali dan hari ni birthday my husben 22/3 .. Soooooo since dia suka ni.. I tukar la dari birthday cake ke birthday pavlova.. Ok per.. Hiu hiu hiuuu..



Resepi pavlova

Bahan-Bahan : 
4biji putih telor
1 cawan gula castor (boleh kurang sikit pd yg x suka manis sgt)
1/2 sb esen vanila atau esen orange (untuk hilang rasa hanyir telor)
1/2 sb tepung jagung
1sb cuka masakan

Bahan topping :
250ml whipping cream (pastikan non dairy) i pakai jenama thickened dan i lebihkan ke 350ml huhuhu sbb husben suka cream lebih :)
Buah2 yg masam mcm kiwi..stoberi.. Mangga..
Kenapa? Sbb pavlova manis..bila lawan ngan masam baru ummmppp!! Wallah!! Hehe


Sebelum apa2 amarannn!!! Pastikan bekas mixer tu bersih & kering ye..xde habukš .. Ke..tepung apa ke.. Dan pastikan putih telor tu xde cetoEt kuning telor atau kulit telor pun ye.. Kalau x....... Maka x jadi la maringe kamu :)

Ok now cara2 nya :
Panaskan oven 150dc 

Mula2 Pukul putih telor sederhana laju..bila dah berbuih banyak..naikkan speed pergi tertinggi dan masukkan gula castor sikit demi sedikit pukul sampai kental.. Putih.. Dan bertanduk.. 
(Apa tanduk? Bila kita angkat spatula tu.. Nampak kat adunan tu tajam la) hehe

Masukkan esen vanila dan pukul sebati.. 
Stop dan masukkan tepung jagung dan cuka.. Kacau pakai spatula sahaja.. 

Then letak terus adunan tu kat atas dulang pembakar yg dah dialas dengan baking paper.. Tak payah taruk dalam loyang ye..ini bukan kek.. Heeeee bentuk apa nak terpulang hehe

Bakar selama 1 jam 15minit atau 1 jam 30min tuk lebih crunchiee ..dan bila dah masukkan tu terus turunkan ke 140dc 
Bila dah masak tu warnanya agak keperang perangan..
Bila dah masak..jangan bawak keluar terus.. Sabor.. Renggangkan sikiiiiit je pintu oven tu dan biar dia sejuk..

Untuk topping pula :
Pukul whipping cream tu guna hand mixer.. Jgn gelojoh laju2 sangat ye.. Pakai speed sederhana je.. 
Layan je pukul dengan cara bulat3 gitu .. Agak lama jugak la..sampai dia kental mcm texture cream kek tu..
Bukan apa.. Whipping cream sangat sensitive.. Salah pukul..laju sangat atau apa.. Dia akan cair balik..dan terus kena buang... So dengar la nasihat hakakkk ni non.. Hehe 

Dah kental tu tepek la atas pavlova tu... Then hiaskan la dengan buah2 mengikut creativiti dek non sindiri ye :)

Senang kan??? So mari lah merajinkan diri buat ..